Update KNHS Harnachementsgids per 1 december 2023

Per 1 december wordt er een aantal kleine wijzigingen opgenomen in de KNHS Harnachementsgids. De KNHS Harnachementsgids is een aanvulling op het Algemeen wedstrijdreglement en de Wedstrijdreglementen van dressuur, springen en eventing. In deze gids zijn de afbeeldingen opgenomen van het harnachement dat is toegestaan tijdens KNHS-wedstrijden.

Deze gids is een illustratie en verduidelijking van de huidige reglementen inclusief bijbehorende publicaties en richtlijnen. Per 1 december wordt er een aantal updates doorgevoerd voor het gebruik van harnachement op dressuur-, spring- en eventingwedstrijden.

De belangrijkste updates zijn:

•    Er is een afbeelding toegevoegd waarop te zien is hoe de schaar van een pelham bit moet worden gemeten. (Hoofdstuk 1.4)

•    Bij het Kimblewick bit (nr. 7 van de bitten met meerdere ringen) is toegevoegd dat deze optioneel met een riempje/ketting achter de kin mag worden gebruikt. (Hoofdstuk 1.4)

•    Bij het gebruik van een oornetje in de discipline dressuur mag deze niet worden bevestigd aan de neusriem. (Hoofdstuk 13)

Hier vind je de harnachementsgids met de aanpassingen per 1 december.

Hier vind je het stroomschema van de KNHS Harnachementsgids

De meest gestelde vragen over de harnachementsgids vind je hier.

De KNHS Harnachementsgids bevat de omschrijving van het toegestane harnachement en hulpmiddelen. Vanaf de klasse 1.30m en hoger voor paarden en de klasse 1.10m en hoger voor pony’s springen en klasse Z eventing wordt het FEI-reglement aangehouden. Het harnachement is in overeenstemming met de desbetreffende discipline en klasse.