Stukje Eiffeltoren in olympische medailles

Sporters die deze zomer een podiumplaats behalen op de Olympische Spelen en Paralympische Spelen in Parijs krijgen een bijzonder aandenken: een stukje van de Eiffeltoren om mee naar huis te nemen. Elk van de gouden, zilveren en bronzen medailles bevat een zeshoekig stuk metaal, afkomstig van het iconische monument in de Franse hoofdstad.

De medailles zijn ontworpen door juwelier Chaumet. Het 18 gram wegende stukje ijzer, dat zich in het midden van het eremetaal bevindt, heeft een zeshoekige vorm die het grondgebied van Frankrijk symboliseert. Deze metalen zijn afkomstig van onderdelen van de Eiffeltoren die tijdens renovaties zijn vervangen.  

Creatief directeur Thierry Reboul: “De Eiffeltoren is het absolute symbool van Parijs en Frankrijk. Dit biedt atleten de unieke gelegenheid om een stukje van deze prachtige stad mee naar huis te nemen.”

Op de achterkant van de olympische medailles prijkt een beeltenis van Nikè, de Griekse godin van de overwinning, met op de achtergrond de Akropolis en de Eiffeltoren. De paralympische medailles zien er iets anders uit: ze dragen in braille de inscriptie ‘Paris 2024’, als eerbetoon aan de Fransman Louis Braille, de bedenker van het brailleschrift.

In totaal zullen 5084 medailles worden uitgereikt tijdens de Olympische Spelen (van 26 juli tot 11 augustus) en Paralympische Spelen (van 28 augustus tot 8 september). Deze bijzondere eremetaalstukken worden vervaardigd door de Parijse munt. Een mooi eerbetoon aan de sportieve prestaties en aan de Franse hoofdstad.