Ponycombinatie rijdt een 10 voor harmonie in dressuurproef

Een 10 ontvangen voor het onderdeel harmonie is geen eenvoudige prestatie. Het vereist een nauwe samenwerking tussen ruiter en paard waarbij de afstemming feilloos op elkaar is ingespeeld. Het lukte KNHS-lid Elin Buijs afgelopen maand met haar 6-jarige Duitse Rijpony; Champ du Bois. Na het rijden van een M2-proef in Ouddorp zag zij een prachtige 10 voor harmonie op haar protocol verschijnen met ook nog een mooie totaalscore van 71,67%!

Hoe is deze 10 tot stand gekomen?
Harmonieus paardrijden vereist écht teamwork. Als je zo goed op elkaar afgestemd bent, moeten de hulpen naar het paard vrijwel onzichtbaar zijn. Elin legt de nadruk op harmonieus paardrijden in haar training. Ze geeft aan dat vertrouwen, liefde, geduld, consequentie en plezier een aantal punten zijn die zij heel belangrijk vindt en deze ook in de training voorop stelt. “Het gaat uiteindelijk om samen een sterk team te vormen.” Elin geeft tevens aan dat zij er alles aan doet om haar pony’s zo goed en fit mogelijk te laten voelen. ''Een goede band met mijn pony's staat daarom altijd op nummer 1.'' 

Mooiste resultaten van het paar
Elin kent Champ Du Bois al sinds hij een veulen was. Ze heeft hem zelf zadelmak gemaakt en sindsdien vormen de twee een combinatie. Momenteel rijden ze samen in de klasse M2 en hebben ze al een aantal mooie successen behaald. Ze zijn maar liefst 4 keer Regiokampioen van Zuid-Holland geweest (in de klasse B, L1, L2 en M2), hebben 2 zilveren medailles op de Hippiade verdiend (in de klasse B en L1) en werden vorige zomer zelfs KNHS Kampioen in de klasse L2, met een totaalscore van 74,40%. Elin zal komend weekend deelnemen aan de Indoorkampioenschappen in de klasse M2 en gaat daarna door naar de klasse Z1.

Happy Athlete prijs
Harmonieus paardrijden is van groot belang in onze sport. Daarom wordt tijdens de KNHS Indoorkampioenschappen de Happy Athlete Prijs uitgereikt. Dit initiatief, dat vorig jaar voor het eerst werd geïntroduceerd tijdens de Hippiade, belicht de harmonieuze samenwerking tussen ruiter en paard. Het hoofddoel van de Happy Athlete Prijs is om de correcte opleiding van het paard op een positieve manier te benadrukken. De combinaties worden beoordeeld op het voorterrein door een jurylid, waarbij criteria zoals harmonie, ontspanning, positief gedrag van de ruiter en gehoorzaamheid van het paard worden meegewogen. Ben je benieuwd naar deze prijs en wil je hier meer over weten? Klik dan hier.