NK Voltige tijdens het CVI in Ermelo aankomend weekend

Het NK voltige staat gepland voor aankomend weekend tijdens het CVI in Ermelo, van 26 tot en met 28 april 2024. Naast dat de topvoltigeurs uit Nederland zullen strijden om de Nederlandse voltigetitels, vindt ook de internationale competitie, de CVI plaats. Het belooft een mooi weekend te worden met deelname van zowel nationale als internationale deelnemers. Bondscoach Claire de Ridder vertelt over haar verwachtingen van dit NK en haar rol als bondscoach.

Het NK maakt onderdeel uit van het internationale CVI in Ermelo. Op het NK voltigeren ze volgens de FEI Vaulting rules 2024, ook degenen die nationaal deelnemen. De einduitslag na Ronde 1 is bepalend voor de einduitslag van het NK. Dat betekent dat bij de junioren en de teams klasse ZZ/CVI3* er een plicht en een kür gevoltigeerd moet worden waarover een totaalscore wordt opgemaakt. In de klasse ZZ solo/CVI3* en bij de Young Vaulters/CVIY2* worden drie onderdelen gevoltigeerd in ronde 1, namelijk de plicht, technische test en kür.

Per klasse is de kampioen de voltigeur, het duo/team dat het hoogste puntengemiddelde behaalt in de totale score (Ronde 1). De totale score moet minimaal een 6.0 zijn om een kampioenschapstitel toe te kennen. Als de totale score lager is dan een 6.0, wordt er geen kampioenschapstitel toegekend en komt de nationale rubriek te vervallen.

Wat zijn de verwachtingen?
Na de goede resultaten van Sam Dos Santos bij de junioren vorig jaar en de mooie overwinning van Annebeth Kubbe bij de senioren, zijn ook dit jaar de verwachtingen weer hoog gespannen voor de Nederlands Kampioenen. Dit NK is de 1eobservatiewedstrijd in aanloop naar het WK senioren en het EK Young Riders, Vaulters en Junioren in Bern dit jaar. Claire de Ridder, bondscoach voltige, kan tijdens deze eerste observatie gaan kijken welke combinaties gaan scoren. Claire vertelt over haar verwachtingen: “Het is een goed gevuld NK met veel deelnemers, waardoor er dit jaar in vier verschillende klassen voor een kampioenstitel kan worden gevoltigeerd. Ik zie Sam zeker als een grote kanshebber bij de junioren; hij is echt de favoriet. Bij de senioren zijn er ook veel nieuwe combinaties en samenstellingen, wat het extra spannend maakt. Met veel nieuwe gezichten en Annebeth als titelverdediger van vorig jaar, ben ik benieuwd hoe zij het dit weekend zal doen. Het belooft een echte strijd te worden.” 

Wat geeft de bondscoach mee aan de voltigeurs?
Claire mocht zichzelf in 2019 Nederlands Kampioen noemen en is nu alweer een geruime tijd aangesteld als bondscoach. Doordat zij zelf op het NK heeft gestaan, weet ze goed wat de deelnemers meemaken: “Ik weet hoe het is om daar te staan en hoe je met de wedstrijdspanning om kunt gaan. Ik probeer deelnemers veel mee te geven van wat ik zelf heb geleerd door de jaren heen. Hoe ze zich kunnen voorbereiden op zo'n wedstrijd, hoe ze tijdens de wedstrijd kunnen omgaan met spanning en de mentale aspecten ervan. Als bondscoach en trainer blijf ik zelf ook leren. Ik reflecteer op mijn eigen ervaringen, zowel de goede als de minder goede, om jonge voltigeurs te helpen groeien. Bijvoorbeeld het stellen van doelen, hoe je zo’n wedstrijd aanvliegt en waar je je focus moet leggen. Het draait hierbij niet altijd om winnen; een mooi doel kan al zijn om in harmonie te zijn met je paard.”

Programma
Tijdens het Nederlands Kampioenschap staan de volgende vier klassen op het programma:

  • Teams klasse ZZ
  • Solo’s klasse ZZ (dames en heren samengevoegd)
  • Solo’s klasse junioren (dames en heren samengevoegd)
  • Young Vaulter (dames en heren samengevoegd)

Voor meer informatie over het volledige programma en de uitslagen van het NK Voltige, kan de website www.cvieremelo.nl worden geraadpleegd.