Is jouw ponymeting op orde?

Wanneer je met een pony officiële KNHS-wedstrijden gaat rijden, dan zijn er een aantal punten die in orde moeten zijn. Zo moet de pony een paspoort hebben, correct gevaccineerd zijn en ook correct gemeten zijn door een KNHS-ponymeter. De vaccinaties en metingen staan in de paspoorten geregistreerd, maar wist je dat de meting ook bij de KNHS in het systeem staat? Op het moment dat de meetgegevens niet volledig zijn sturen we je hierover een brief.

Registratie ponymeting
Nadat een pony is gemeten door een KNHS-ponymeter, noteert deze de leeftijd van de pony, de meting, de datum van meting, zijn naam/relatienummer en een KNHS-stempel in het paspoort op de daarvoor bedoelde pagina. Controleer zelf altijd of dit volledig is ingevuld. 

Nadat de meting in het paspoort is geregistreerd stuurt de KNHS-ponymeter een formulier naar de KNHS om de meting ook in het systeem te verwerken. Helaas zien wij dat er vaak gegevens rondom een pony meting niet volledig in het systeem vermeld staan, dit zijn wij momenteel aan het aanvullen.
 
Wanneer ponymeten
Rondom het ponymeten zijn enkele regels waaraan elke wedstrijdpony moet voldoen, deze zijn ook terug te vinden in artikel 30 van het algemeen wedstrijd reglement. Pony’s die actief zijn in de dressuur- en/of spring sport horen tot het 8ste levensjaar (geteld vanaf 1 januari) jaarlijks gemeten te worden door een officiële KNHS-ponymeter tussen 1 januari en 1 april. Pony’s die ouder zijn dan 8, maar niet officieel zijn gemeten, horen voordat ze op wedstrijden worden uitgebracht gemeten te worden door een KNHS-ponymeter. 

Voor de men- en endurance sport zijn er andere richtlijnen. Menpony’s behoren ook één officiële KNHS-meting te hebben voordat zij op menwedstrijden uitgebracht mogen worden. Let wel, menpony’s van 137 cm t/m 156,9 cm horen net als dressuur en springpony’s tot en met hun 8ste levensjaar officieel gemeten te worden. Voor pony’s die uitsluitend worden uitgebracht in de endurancesport, hoeven deze niet te zijn gemeten.

Wanneer een pony na 1 januari 2020 is gemeten door de FEI en de bijhorende sticker in het paspoort heeft, dan nemen wij deze meting over, dit moet nog wel doorgegeven worden aan de KNHS. De pony behoort dan voor het springen en dressuur wel tot en met zijn 8ste levensjaar jaarlijks te zijn gemeten.