In actie tegen de btw-verhoging in de Tweede Kamer
Op maandag 4 november vond er een belangrijke bijeenkomst plaats in de Tweede Kamer over het Belastingplan 2025. De btw-verhoging op sport is onderdeel van dit plan. Om onze zorgen onder de aandacht te brengen werd er vlak voor het debat een gezamenlijk politiek sportontbijt in Den Haag georganiseerd door POS, NOC*NSF, KNVB en KNLTB. Het evenement werd geopend door wielrenster Annemiek van Vleuten, waarna sportondernemer Arie Boomsma de politiek in beweging bracht met een beweegmoment.
Tijdens dit sportontbijt waren diverse Tweede Kamerleden, ambtenaren, zorgexperts en (oud)sporters aanwezig, waaronder bekende namen als paardensporter Glasten Krapels, hordeloper Gregory Sedoc, kickbokser Remy Bonjasky, basketbalster Mariska Beijer, voetballer Evgeniy Levchenko en hockeyster Fatima Moreira de Melo.
Btw op sport van 9% naar 21%
Het kabinet wil de btw op sport vanaf 1 januari 2026 verhogen van 9% naar 21%. Hierbij kan gedacht worden aan commerciële sportscholen (red. ook commerciële maneges en pensionstallen) en personal trainers. Ook het verlenen van toegang tot sportwedstrijden, sportdemonstraties en dergelijke zal naar het algemene 21% btw-tarief gaan. Deze wijziging raakt met name de commerciële sportorganisaties.
Deze bezuiniging raakt miljoenen sporters en supporters rechtstreeks in hun portemonnee. De extra kosten van de btw-verhoging op sport worden voor de consument geschat op ongeveer 223 miljoen euro. Naar verwachting zal een half miljoen sporters, veelal uit kwetsbare groepen, afhaken. Met een btw-verhoging op sport wordt de bal bij de verkeerde doelgroep gelegd. Een slechte ontwikkeling, want wij willen (paarden)sport toegankelijk en betaalbaar houden voor iedereen.
De btw-vrijstelling voor sportorganisaties zonder winstoogmerk blijft in stand. Sporten bij een niet-commerciële sportvereniging wordt dus niet door deze wijziging geraakt (red. rijverenigingen en manege stichtingen).
Oppositie Tweede Kamer fel tegen
De oppositie in de Tweede Kamer is fel tegen het plan. Ook de Eerste Kamer is zeer kritisch. Dat is een zorgpunt voor de coalitie, omdat zij geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer. De spanningen in Den Haag lopen dus op. Onder leiding van D66 en CDA wordt nu gewerkt aan een alternatief plan. Zij hopen de coalitiepartijen daarmee te kunnen overtuigen om de btw-verhoging van tafel te krijgen. Op 21 oktober en 4 november vergaderde de Tweede Kamer over het Belastingplan. De stemmingen vinden plaats in de week van 11-14 november. Daarna zal de Eerste Kamer in december het Belastingplan behandelen en erover stemmen. De verhoging gaat pas door als zowel de Tweede als de Eerste Kamer voor het plan stemmen.