Emmelie Scholtens wint wereldbekerwedstrijd Neumünster

Emmelie Scholtens (Gorinchem) heeft met haar elfjarige hengst Indian Rock de FEI wereldbekerwedstrijd dressuur in het Noord-Duitse Neumünster gewonnen. De juryleden waardeerden de prachtige Kür op Muziek met 81.565 procent. Op zaterdag was de combinatie ook al de beste in de Grand Prix. Dankzij deze prestatie stijgt Scholtens naar de negende plaats in de tussenstand na negen van de elf wedstrijden. "Indian Rock gaf zo'n geweldig gevoel. Ik ben heel blij", is de reactie van Emmelie.

De overwinning van Scholtens was ongeacht het kleine verschil met nummer 2 Patrick Kittel (81.565% en 81.145%) heel terecht. Vier van de vijf juryleden plaatsten Emmelie en Indian Rock op nummer 1. Indian Rock is een imponerend paard in de ring en gaat met veel houding en verheven en scoort op de moeilijke onderdelen als de pirouettes hoge punten. De kür was foutloos en Indian Rock ging majestueus langs de volgepakte tribunes met het enthousiaste publiek.

"Echt geweldig. Voor nu zou ik niet weten wat er nog beter zou kunnen", is de eerste reactie van Scholtens. "Indian Rock gaf zo'n geweldig gevoel. Er zit echt nog wel meer in qua punten, maar hier ben ik wel heel blij mee."

Heeft Scholtens haar blik gericht op de wereldbekerfinale? "Dat moet ik nog bekijken. Ik ben dit seizoen wereldbekerwedstrijden gaan rijden omdat het mooie wedstrijden zijn en ik het afgelopen jaar weinig gereden heb. Ik wilde gewoon meer wedstrijden rijden, dat was het eerste doel. Dus ik moet nadenken of ik de wereldbekerfinale ga rijden. Dit wordt dan ook een belangrijk jaar met de Spelen van Parijs. Ik rijd zeker de wereldbekerwedstrijd in Den Bosch."

"Als ik de proeven en onderdelen nog beter afwerk en een aantal kleine balansdingen weet te verbeteren, zullen dat de dingen zijn die het puntenaantal kunnen doen stijgen. Indian Rock is super braaf. Dat liet hij hier in Neumunster ook weer zien. Ik had na de Grand Prix de prijsuitreiking met hem gereden. Toen hij voor de kur binnenkwam en het publiek nog rumoerig was na resultaat van Patrik Kittel, vond Indian Rock dat best nog wel eng. Het is wel fantastisch hoe het publiek vandaag meeleefde. Het laat zien hoe veel plezier ze beleven aan onze sport. Dat gaf me wel een boost bij het binnenrijden. Indian Rock was toch wel snel weer vertrouwd en rustig."

"Ik heb in Indian Rock een mega goed paard. En hij heeft een heel goed karakter. Dat is zo belangrijk. Ik wil heel graag in Parijs rijden en ik denk dat Indian Rock wel bewijst dat hij daar thuis hoort."

Het was de eerste Nederlandse overwinning in dit wereldbekerseizoen dressuur. Hoewel de zinnen zijn gezet op deelname aan de Olympische Spelen in Parijs en wellicht minder op de wereldbekerfinale in april in Riyadh, is de overwinning van Emmelie Scholtens en haar imponerende Indian Rock een mooie opsteker voor TeamNL. Marieke van der Putten eindigde met Torveslettens Titanium RS2 op de zevende plaats in de wereldbekerwedstrijd Kür op Muziek in Neumunster. 

Volgende week is de voorlaatste wereldbekerwedstrijd in Gothenburg met de elfde op 9 maart tijdens de Dutch Masters – Indoor Brabant in ’s Hertogenbosch. De finale is medio april in Riyadh.

Uitslag FEI Wereldbekerwedstrijd dressuur Neumünster, Kür op Muziek
1. Emmelie Scholtens (Gorinchem), Indian Rock (v.Apache), 81.565%
2. Patrik Kittel (Zwe), Forever Young HRH (v.Fuerst Fugger), 81.145%
3. Matthias Alexander Rath (Dui), Destacado FRH (v.Desperados), 80.425%
7. Marieke van der Putten (Groesbeek), Torveslettens Titanium RS2 (v.Totilas), 76.730%

Klik hier voor de volledige uitslag

Tussenstand FEI Wereldbeker dressuur, West-Europese league, na 9 van de 11 wedstrijden
1. Patrik Kittel (Zwe), 72 pnt
2. Matthias Alexander Rath (Dui), 69 pnt
9. Emmelie Scholtens (Gorinchem), 39 pnt

Klik hier voor de tussenstand

Uitslag Grand Prix, zaterdag
1. Emmelie Scholtens (Gorinchem), Indian Rock (v.Apache), 73.465%
2. Larissa Pauluis (Bel), Flambeau (v.Ampere), 73.283%
3. Matthias Alexander Rath (Dui), Destacado FRH (v.Desperados), 73.217%

Klik hier voor de volledige uitslag