De eerste rijstijlwinnaars van 2024 zijn bekend!

Ieder kwartaal worden er nieuwe rijstijlwinnaars gehuldigd. De rijstijlwinnaars zijn diegene met de hoogste rijstijlpunten over het afgelopen kwartaal, bij zowel de paarden als pony’s. In het eerste kwartaal van 2024 mogen we hier Mirac Rikken met pony Donja en Alisha Korf met pony Coelenhages Calvados voor huldigen. Zij wisten beide maar liefst 95 rijstijlpunten te behalen afgelopen kwartaal. We feliciteren hen natuurlijk van harte met deze knappe prestatie en vroegen naar hun geheim voor het rijden van hoge rijstijlpunten.

Mirac Rikken
Mirac is sinds 1,5 jaar een combinatie met Donja, eigenlijk een dressuurpony. Doordat Mirac te groot werd voor haar springpony, is zij het springen met Donja op gaan pakken. Haar mooie rijstijl heeft ze dan ook te danken aan dat zij veel dressuur rijdt. Daarnaast haalt zij ook veel uit de tips op het rijstijlprotocol. Mirac: ‘Onze rijstijlcijfers waren vanaf het begin al aardig hoog, maar nu zitten we wel echt op ons hoogtepunt’.

Alisha Korf
Alisha rijdt de vijfjarige Calvados nu ongeveer één jaar en is onderdeel van het pony talententeam onder leiding van Mans Buurman. Vorige maand behaalde ze nog de hoogste rijstijlwaardering tijdens de KNHS-Hartog rijstijlcompetitie in de 110 cm en is ze nu rijstijlwinnaar over het afgelopen kwartaal. Die rijstijl zit bij Alisha dus wel goed! Als tip wil ze, net als Mirac, andere ruiters meegeven om veel te trainen en dan met name dressuurmatig om de rijstijl te verbeteren.

Rijstijl
Het doel van een rijstijlwedstrijd is om de rijvaardigheid van ruiters te verbeteren en te toetsen. Hoe netter en meer paardvriendelijk er wordt gereden, hoe beter de beoordeling. Naast de beoordeling op rijstijl tellen ook de mogelijke strafpunten mee die je opdoet in het parcours.  De rijstijl wordt beoordeeld aan de hand van de volgende onderdelen:

  • De wijze van rijden
  • Houding en zit
  • Algemene indruk

Bekijk hier de rijstijlwijzer om exact te zien waar je op beoordeeld wordt. 

Uitslag enquête rijstijlprotocol
Op 1 maart is naar ruim 5.000 ruiters (paarden en pony’s) een enquête uitgestuurd die in de periode tussen 1 oktober 2023 en 1 februari 2024 deelgenomen hebben aan een rijstijlrubriek. In deze enquête werd naar de bekendheid van het rijstijl protocol gevraagd en de ervaring hiermee.

Ruim 75% van de respondenten weet waar het rijstijlprotocol te vinden is in Mijn KNHS. Ruim 70% heeft het rijstijlprotocol ook bekeken. 63% geeft aan meer inzicht te krijgen in de rijstijlcijfers via het rijstijlprotocol, 37% ervaart dit niet zo. 78% vindt de tips en tops op het rijstijlprotocol nuttig.

Suggesties die gegeven worden om het gebruik van het rijstijlprotocol te verbeteren zijn onder andere: Juryleden vullen niet de toelichting in en zetten enkel de kruisjes. De informatie die gegeven wordt is te beknopt, het rijstijlformulier is lastig te vinden.
Veel ruiters geven aan de rijstijlbeoordeling belangrijk en een goed initiatief te vinden.

De uitslag van deze enquête geeft ons meer inzicht en helpt ons de rijstijlrubrieken te verbeteren.