Bandages niet meer toegestaan op het wedstrijdterrein

In de reglementswijzigingen voor dressuur, springen en mennen die ingaan op 1 april 2024 en voor voltige per 1 maart 2024, wordt opgenomen dat bandages niet meer zijn toegestaan op het wedstrijdterrein. Deze regel, die al van kracht was voor eventing, is nu uitgebreid naar alle disciplines om bij te dragen aan het welzijn van paarden.

Het besluit is gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken, die aantonen dat bandages geen effectieve beenbescherming bieden en zelfs een negatief effect kunnen hebben op paardenbenen. “Je kunt er niet omheen, er is zoveel onderzoek naar gedaan. Het is overduidelijk dat we beter kunnen stoppen met het gebruik. Zeker omdat er alternatieven zijn als je de onderbenen wilt beschermen", zegt Fenna Westerduin, die bij de KNHS de portefeuille paardenwelzijn beheert.

Geen effectieve beenbescherming
Morgan Lashley, specialist sportgeneeskunde en revalidatie paarden bij de Universiteit van Utrecht bevestigt dat bandages geen effectieve beenbescherming bieden. “Er is onderzocht of bandages overstrekking van de kogel kunnen tegengaan. Het antwoord is nee, zelfs tape helpt daar niet tegen. Je kunt dit gewricht alleen stabiliseren met een brace of gips, maar ja, daar kun je niet mee rijden. Als je bescherming wilt tegen aantikken, dan werken peeskappen beter dan een lapje stof, dat ook nog eens andere risico’s met zich meebrengt.

Beschadigde peesvezels
Het grootste probleem is dat onder bandages de temperatuur van de benen hoog oploopt, wat een nadelig effect heeft op elasticiteit van peesweefsel. Het wordt wel eens vergeleken met het koken van een ei. De structuur van de peesvezels verandert, waardoor ze beschadigd kunnen raken. Het helpt niet als je na het rijden de benen meteen afkoelt. “Dat is alsof je eerst je huis in de fik zet en dan gaat blussen. De schade is al geleden.” Ze wijst daarnaast op de problemen die kunnen ontstaan als bandages niet correct worden aangelegd. “Als ze losraken kan een paard erin verstrikt raken. Zitten ze te strak of is het materiaal niet goed, dan kunnen er drukkingen ontstaan. Ik heb in het buitenland zelfs eens gezien dat pezen trauma hadden opgelopen door veel te strakke bandages.”

Deze nieuwe regelgeving, die dus voor dressuur, springen en mennen per 1 april 2024 en voor voltige per 1 maart 2024 ingaat, is een nieuwe stap om het welzijn van paarden tijdens wedstrijden te waarborgen.

In ons online magazine Paard&Sport editie 4 van 2023 werd al voorgesorteerd op het verbod op bandages tijdens wedstrijden. Lees hier het artikel.