Over de KNHS FNRS ruiteropleiding

De KNHS biedt een breed scala van officiële ruiteropleidingen aan. U kunt deze opleidingen als FNRS-ruitersportcentrum of KNHS-rijvereniging exclusief aanbieden aan uw ruiters. Bij de ruiteropleidingen ligt de nadruk op het ontwikkelen van de vaardigheden van de ruiters, zodat zij leren om paarden op een veilige, plezierige, en vooral ook paardenvriendelijke manier te rijden en te trainen.

Beginnende ruiters starten bij de eerste fase van de opleiding en ruiters met meer ervaring kunnen instromen in een fase passend bij hun niveau. De ruiteropleidingen zijn ingedeeld in drie fases: brons, zilver en goud. De volgende ruiteropleidingen zijn beschikbaar:

  • Dressuur (F proeven)
  • Vaardigheid
  • Springen (S proeven)
  • Buitenrijden
  • Western
  • Voltige
  • Eventing

Aan het eind van de totale ruiteropleiding is de ruiter in staat om verschillende paarden te rijden en te trainen, passend bij het natuurlijke vermogen en talent van het desbetreffende paard en de discipline van zijn of haar keuze.

Eerste en tweede fase ruiteropleiding
De KNHS FNRS ruiteropleiding is nog volop in ontwikkeling. De eerste twee fases, brons en zilver zijn al beschikbaar. De eerste fase van de ruiteropleiding (brons) begint bij de eerste paardrijles en eindigt op F12-niveau voor dressuur, S80 voor springen, Vo12 voor voltige en W12 voor western. Tijdens de opleiding maken ruiters kennis met verschillende disciplines binnen de paardensport en kunnen ze ontdekken wat het beste bij hen past. Lees hier  meer over de eerste bronzen fase.

Wanneer een ruiter de eerste fase van de ruiteropleiding heeft afgerond, is hij klaar om door te stromen naar het volgende niveau. De zilveren fase omvat de niveaus F13 tm L2 in de dressuur, BB60 t/m L in het springen en BB50 t/m L in de eventing. In deze fase wordt de correcte inwerking van de ruiter op het paard steeds belangrijker. Lees hier  meer over de tweede zilveren fase.

Exclusief beschikbaar

Ruiteropleidingen van de KNHS kunnen alleen georganiseerd worden door FNRS-ruitersportcentra en KNHS-verenigingen. Door het aanbieden van één van de officiële ruiteropleidingen van de KNHS kunnen FNRS-ruitersportcentra en KNHS-verenigingen zich onderscheiden van andere lokale paardensportaanbieders en zijn uw klanten en leden verzekerd van een kwalitatief hoogstaande opleiding gericht op plezierig, veilig, paard-vriendelijk en verantwoord paardrijden.

Meer weten?
Voor uitgebreide informatie over het organiseren van de ruiteropleiding is een handleiding van de bronzen fase voor sportaanbieders beschikbaar. U kunt deze handleiding voor de ruiteropleiding gratis downloaden in Mijn KNHS.